25 Ocak 2009

Çılgın transfer tekliflerine sekte vuruldu


Avrupa Kulüpler Birliği iki gün önce buluşup çılgın transfer fiyatları ve maaşları hakkında görüştüler. Futbolun istikrarına karşı tedit unsuru olan astronomik rakamlara karşı önlem olarak çözüm aradılar.


Birliğin sunduğu çözüm; kulüplerin sadece kazandıklarının %51'ini harcayabilmesi. Kulüpler gişe gelirleri, televizyon gelirleri, ürün satışı gelirleri, sponsor gelirleri, oyuncu satışı gibi gelirlerinin %51'ini transferde kullanabilecek. Yani bir kulübün patronunun ne kadar petrol zengini olduğunun transferler için bir değeri olmayacak.

Bu ne kadar uygulanabilir bir şey olacak tam olarak emin değilim. Şimdi örneğin Abramovic Ronaldinho'yu alabilmek için staddaki bir VIP koltuğu senelik 100 milyon avroya kiralayıp gelir artışı gösteremeyecek mi? Uygulanabirliği zor gibi gözüküyor. Bir şekilde bu limiti aşıp yine çılgın teklifler olur gibi geliyor bana.

Bu gerçekten uygulanabilirse eğer, geçmişi ve adı sanı olmayan kulüpler sırf zengin başkanlar tarafından sahiplenildi diye yapma "yıldızlar topluluğu" olmayacak. Büyük kulüpler her futbolcunun hayaliyken, kafaları büyük transfer paralarıyla çelinmeyecek. Örneğin; Kaka normal şartlarda Manchester City'e Milan'dan gitmeyi düşünme aşamasına bile gelir miydi uçuk paralar konuşulmasaydı? Kimse attan inip eşeğe binmeye çalışmaz uçuk paralar önerilmedikçe.


Futbolun havasını bozan petrol milyarderlerine karşı bir önlem alınmalıydı ama bu şekilde önlem alınmış olacak mı pek emin değilim. Bir yolunu bulup yine markette ürün beğenir gibi bir futbolcuyu beğenip alabilmek için bir yol bulacaklardır.

0 Yorum...: