27 Aralık 2008

Futbolcu Fabrikası: Brezilya


Brezilya Federasyonu 2008 yılında ülkenin ihrac ettiği oyuncu sayısını açıkladı. İnanılmaz bir rakam bu. Tam 1176 futbolcu. Biz bir elin parmakları kadar oyuncu gönderirken özellikle Zico'nun federasyon başkanıyken oturttuğu sistem ve politikayla Brezilya inanılmazı yapıyor. Turizme bacasız sanayi derler, Brezilya için de hem turizm hem de futbol birlikte bacasız sanayi halinde.

Bu sene sattıkları futbolcu sayısı bir rekor. Bu rekor sayı 10 sene öncesinde yaptıkları futbolcu ihracının (530) iki katı. 30 sene öncesinde ihrac ettikleri oyuncu sayısının (87) da 13 katı. Geçen sene ise 1085 oyuncu satmışlar.

Bu kadar oyuncu satmalarına rağmen hala genç yetenekler çıkarabiliyorlar aynı zamanda. Bitmek tükenmek bilmeyen bir Brezilyalı furyası var tüm dünyada. Bu sene sattıkaları oyuncuların 762'sni Avrupa'ya, 222'sini Asya'ya, 105'ini Güney Amerika'ya, 69'unu Orta ve Kuzey Amerika'ya, 15'ini de Afrika'ya satmışlar. Avrupaya sattıkları adamlardan yaklaşık 70 takım oluşturulabildiğini söyleyelim.

Sürekli genç oyuncular dışarıya gitmelerine karşın Brezilya'da hala yetenekler top koşturmaya devam ediyor. Ancak bunun ne kadar böyle sürebileceği şüpheli. Bu nedenle yeni projeye göre 16 yaşından küçükler artık profesyonel sözleşme imzalayamayacaklar. Yine de en iyileri büyükler kapacaktır muhakkak.

0 Yorum...: